Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Polska i Świat

Centrum Muzyki w Krakowie – I nagroda

I nagroda w konkursie na opracowanie ideowo-studialnej koncepcji urbanistyczno-architektonicznej Centrum Muzyki w Krakowie. Autorzy projektu: Wojciech Chmielowiec, Bartłomiej Gowin, Krzysztof Siuta, Tomasz Janus, Karolina Czech

I nagroda w konkursie na opracowanie ideowo-studialnej koncepcji urbanistyczno-architektonicznej Centrum Muzyki w Krakowie. Autorzy projektu: Wojciech Chmielowiec, Bartłomiej Gowin, Krzysztof Siuta, Tomasz Janus, Karolina Czech

Zadaniem konkursowym było opracowanie ideowo-studialnej koncepcji urbanistyczno-architektonicznej Centrum Muzyki w Krakowie.

I nagrodę otrzymał zespół architektów: Wojciech Chmielowiec, Bartłomiej Gowin, Krzysztof Siuta, Tomasz Janus, Karolina Czech

I nagroda w konkursie na opracowanie Centrum Muzyki w Krakowie. Autorzy projektu: Wojciech Chmielowiec, Bartłomiej Gowin, Krzysztof Siuta, Tomasz Janus, Karolina Czech

Nagrodę I jury przyznało za:

  • jednoznaczną dyspozycję przestrzenną dla przyszłych zamierzeń inwestycyjnych Centrum Muzyki w Krakowie,
  • wyrazisty podział planistyczny wyznaczający funkcje kubaturową, placową i parkową dającą gwarancje zachowania właściwego porządku urbanistycznego,
  • proponowany kierunek myślenia architektonicznego, zmierzający do stworzenia współczesnego symbolu przestrzennego w dolinie rzeki, czytelnego w skali miasta.

Opis projektu

Dominującym elementem w kompozycji urbanistycznej Centrum Muzyki, jest budynek Filharmonii, usytuowany prostopadle do wału Wiślanego.

Charakterystycznym elementem dominanty przestrzennej linii brzegowej Wisły, jest klasyczny w formie i nowoczesny w konstrukcji amfiteatr zlokalizowany na przedłużeniu produkującego energię odnawialną, dachu/placu Filharmonii. Schodząca do wody płaszczyzna, zakończona jest przystanią rzeczną wraz z placem bulwarowym.

Dynamicznie przecinająca formę Centrum Muzyki komunikacja piesza- kontynuowana kładką łączącą przeciwległe miejskie strefy funkcjonalne o podobnym charakterze- dzieli budynek na dwie niezależne części –kulturalną i komercyjną.

Wewnętrzna przestrzeń publiczna Centrum Muzyki, ukształtowana mobilnymi kubaturami sal kameralnych, pozwala na kreowanie wielkogabarytowej przestrzeni wystawienniczej, łączącej w swej powierzchni –do trzech sal kameralnych, całości foyer, a także w zależności od potrzeb, zadaszonej przestrzeni placu wielofunkcyjnego.

Doskonały klimat budynku, uzyskany został przez zastosowanie dwóch dopełniających się, proekologicznych sposobów pozyskiwania energii i filtracji powietrza.

I nagroda w konkursie na opracowanie Centrum Muzyki w Krakowie. Autorzy projektu: Wojciech Chmielowiec, Bartłomiej Gowin, Krzysztof Siuta, Tomasz Janus, Karolina Czech

Ponadto przyznano następujące nagrody:

II nagrodę równorzędną - IMB Asymetria

II nagrodę równorzędną - AIR Jurkowscy - Architekci sp. z o.o - Katowice

Pierwsze wyróżnienie - Biuro Projektów EKOTEKTURA

Drugie wyróżnienie - Alicja Ścigaczewska

Dodano: 09/04/2013, Zmodyfikowano: 09/04/2013
Powrót do kategorii: Polska i Świat

Newsletter

facebook

Aktualności

Opracowanie koncepcji zagospodarowania Parku Morawka wraz z terenem przyległym w Stroniu Śląskim.

[13/06/2017]

Celem konkursu jest uzyskanie najlepszej koncepcji zagospodarowania Parku Morawka wraz z terenem przyległym w Stroniu Śląskim, która będzie podstawą do opracowania projektu zagospodarowania parku i... więcej

SCHOOL WITHOUT CLASSROOMS | BERLIN

[02/05/2017]

The competition seeks the creation of a middle school (age group 5-12) that completely negates the present day ‘bench-table-chalkboard’ idea of a classroom and a regularized building typology of a... więcej

Re: łazienka

[23/06/2017]

Załączam link do strony producenta: http://greenpanel.pl/ więcej

Re: łazienka

[23/06/2017]

Osobiście zalecam użycie kabiny systemowej - jest to ciekawe rozwiązanie, które sprawdzi się w przypadku małych przestrzeni. Można dopasować kształt w zależności do własnych potrzeb. Sam korzystałe... więcej

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×