Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Polska i Świat

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Tyńcu Małym

Projekt zwycięski w konkursie na opracowanie koncepcji architektoniczno – urbanistycznej Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Tyńcu Małym, autor projektu: pracownia AGP z Wrocławia

Projekt zwycięski w konkursie na opracowanie koncepcji architektoniczno – urbanistycznej Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Tyńcu Małym, autor projektu: pracownia AGP z Wrocławia

Projekt ten wygrał w konkursie na opracowanie koncepcji architektoniczno – urbanistycznej Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Tyńcu Małym, Gmina Kobierzyce. Autorem jest pracownia AGP z Wrocławia.

Celem przedstawionego rozwiązania projektowego było stworzenie zespołu, który stanowi przemyślany, logiczny i sprawnie działający „organizm”. Ponadto dążono do tego, aby wpisać funkcję we współczesną formę, która celowo odcina się od historycznych zapożyczeń, a daje możliwość stworzenia prostego, czytelnego układu funkcjonalnego. Ascetyczna estetyka ma być tłem dla żywego organizmu edukacyjnego jaki tworzą jego uczniowie i pedagodzy różnorodnością charakterów. Przyjęcie takich założeń estetycznych jest również podyktowane potrzebą utrzymania wymogów budżetowych inwestycji.
(...)

I miejsce w konkursie na opracowanie koncepcji architektoniczno – urbanistycznej Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Tyńcu Małym - pracownia AGP z Wrocławia

Rozwiązanie funkcjonalno-przestrzenne

Planowany zespół szkolno – przedszkolny został usytuowany wejściami głównymi na jedną stronę w kierunku planowanego nowego ciągu komunikacyjnego. Tam na zaplanowanym parkingu zatokach autobusowych i poszerzonych placach strefy wejściowej kumulować się będzie główny ruch komunikacyjny. Z poszerzonej strefy wejściowej zaplanowano wejścia do trzech głównych zespołów: przedszkolnego, szkolnego i sportowego. Ww. zespoły usytuowano jako trzy bloki ustawione równolegle względem siebie i połączone prostopadłym do nich blokiem ogólnodostępnym, w którym zlokalizowano główny ciąg komunikacji wewnętrznej zespołu. W ramach tej strefy przewidziano też bezpośredni dostęp do sali wielofunkcyjnej, biblioteki, świetlicy i bloku żywieniowego dostępnego odrębnie od strony bloku szkolnego i bloku przedszkolnego. Strefa wspólna została zaplanowana jako dwustronnie przeszklony blok otwierający się z jednej strony na zewnętrzną strefę wejściową, a z drugiej strony na wewnętrzne dziedzińce stanowiące strefy rekreacyjne zorganizowane odrębnie dla dzieci przedszkolnych z placem zabaw oraz dla dzieci szkolnych. Zaplanowano zatem czytelny rozdział bloków poprzez indywidualne strefy rekreacyjne.

I miejsce w konkursie na opracowanie koncepcji architektoniczno – urbanistycznej Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Tyńcu Małym - pracownia AGP z Wrocławia

I miejsce w konkursie na opracowanie koncepcji architektoniczno – urbanistycznej Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Tyńcu Małym - pracownia AGP z Wrocławia

Główne elementy zespołu to 3 bloki: przedszkolny - czerwony, szkolny - zielony i sportowy - żółty.

Blok przedszkolny to wydłużony prostopadłościan z płaskim dachem do którego wejście główne zlokalizowano od strony nowego ciągu komunikacyjnego. W obszernym, przeszklonym holu zorganizowano blok szatniowy dla dzieci. Hol stanowi centralny punkt bloku i jest połączony z blokiem żywieniowym, częścią administracyjną przedszkola oraz zespołem sal dydaktycznych.

Blok szkolny to również, podobnie jak przedszkole, wydłużony prostopadłościan z płaskim dachem lecz dwukondygnacyjny.
Układ funkcjonalny jest podobny do bloku przedszkolnego tzn.: strefa wejściowa, hol główny z klatką schodową i windą oraz sale dydaktyczne na dwu kondygnacjach. Na piętrze nad holem wejściowym zlokalizowano blok administracyjny z gabinetami dyrekcji, gabinetami lekarskimi, itp. oraz pokój nauczycielski.

Blok sportowy - ostatni element zespołu usytuowany jest równolegle do bloku szkolnego i przedszkolnego, w którym znajduje się węzeł szatniowo-sanitarny, mała sala gimnastyczna i pomieszczenie pomocnicze. Na końcu bloku zaplanowano dużą salę gimnastyczną. Cały blok sportowy zlokalizowano w obrębie już istniejącego zespołu boisk Orlik tworząc w ten sposób jeden zespół sportowy z odrębnym wejściem, mogący funkcjonować niezależnie.

I miejsce w konkursie na opracowanie koncepcji architektoniczno – urbanistycznej Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Tyńcu Małym - pracownia AGP z Wrocławia

I miejsce w konkursie na opracowanie koncepcji architektoniczno – urbanistycznej Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Tyńcu Małym - pracownia AGP z Wrocławia

I miejsce w konkursie na opracowanie koncepcji architektoniczno – urbanistycznej Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Tyńcu Małym - pracownia AGP z Wrocławia

Skład zespołu konkursowego:

  • Jacek Sroczyński
  • Marcin Pytka
  • Radosław Dziadek
  • Agnieszka Gałwiaczek
Źródło: AGP
Dodano: 28/12/2010, Zmodyfikowano: 28/12/2010
Powrót do kategorii: Polska i Świat

Newsletter

facebook

Aktualności

RED SQUARE TOLERANCE PAVILION

[24/07/2014]

HMMD's newest architecture vision competition is dedicated to ‘designing for tolerance’. It challenges designers from around the globe to propose a temporary pavilion for the education of social, p... więcej

Projekt przebudowy Hali Sportowo-Widowiskowej w Jaworznie

[24/07/2014]

Celem konkursu jest uzyskanie najlepszego pod względem funkcjonalno - przestrzennym i estetycznym utworu będącego przedmiotem konkursu oraz wybór projektanta, któremu zostanie powierzone opracowani... więcej

Re: Klimatyzacja w domu

[31/07/2014]

Moim zdaniem to zależy przede wszystkim od warunków jakie są w danym pomieszczeniu, jeśli można wytrzymać bez klimatyzacji, to nie jest to konieczne. Jeśli jednak pomieszczenie bardzo szybko się na... więcej

Re: drzwi wewnętrzne

[26/07/2014]

Ja będę szukał drzwi dopiero jak podłogi zrobię. więcej

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj. ×