Mapa serwisu
Nie jesteś zalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się

Powrót do listy tematów

gocza

Niedziela 30 Styczeń 2011, 09:52:02

Co mam zrobić z odbytymi już praktykami przed 7 lipca 1994 roku?

Ukończyłem studia na Wydziale Architektury Politechniki Warszawskiej w styczniu 1991 roku. Po zakończeniu studiów pojąłem prace w warszawskich biurach architektonicznych. Ogólnie ujmując mam zaświadczenia odbytej praktyce w biurze przez dwa lata i osiem miesięcy na budowie. Według obowiązujących przepisów zabrakło mi czterech miesięcy, żeby móc ubiegać się o uprawnienia budowlane według starych przepisów bez żadnych egzaminów i zeszytów praktyk. Praktykę mam potwierdzoną na zaświadczeniach podpisywanych przez głównych projektantów lub kierowników budowy z uprawnieniami i wystawione przez biura projektowe lub firmę budowlaną. Po wejściu w życie nowego prawa budowlanego gdy założyłem tzw. „zeszyt praktyk” (format A4 z ponumerowanymi stronami) nie wiedziałem co zrobić. Pani w urzędzie w ogóle byłą zdziwiona, że daję jej jakiś zeszyt do ostemplowania a na widok moich zaświadczeń powiedziała, że np. „Budimex” to nie jest firma państwowa i odbyte praktyki na budowie się nie liczą. To samo mówiła o biurach projektowych. Zeszyt ze zdziwieniem opieczętowała jako zeszyt praktyk (nr 1 w Płocku). Teraz naprawdę nie wiem co zrobić. W założonym przeze mnie zeszycie nie zrobiłem żadnych wpisów bo mówiąc szczerze czekałem, aż się wszystko w naszym kraju „unormuje” i będzie jasne. Zbyt długo czekałem. No i teraz proszę o poradę… Czy mam zakładać nowy zeszyt i wpisywać praktyki odbyte przed wejściem w życie nowych przepisów i dokonać wpisów z datami z tamtego okresu czy też w starym zeszycie dokonać wpisów też z datami z okresu z przed 1994 roku?

moongam

Wtorek 01 Luty 2011, 13:10:09

Re: Co mam zrobić z odbytymi już praktykami prz...

Witam,
-1 Po pierwsze - w przypadku zeszytu praktyk (lub książki praktyki zawodowej) - nie można w nim wpisać praktyk odbytych przed datą faktycznego zarejestrowania. Także nie wchodzi w ogóle w grę wpisanie odbytej praktyki ani w zeszyt ani w nową książkę. Radzę, w założonym już zeszycie, wpisać praktykę odbyta PO 1994r. i po dacie założenia zeszytu. Czyli w twoim przypadku brakujące do okresu minimalnej wymaganej praktyki - praktyki na budowie. Radzę również wpisać dodatkową praktykę projektową, tak żeby w razie wątpliwości mieć "zapas". Praktyka projektowa w zeszycie także tylko ta po 1994 i po założeniu zeszytu.
-2 A teraz po drugie - istnieje zasada "prawo nie działa wstecz". Tak więc jeżeli praktyka przed 1994r. była wykonywana i potwierdzona zgodnie z wówczas obowiązującymi przepisami, nie ma żadnych podstaw do jej nieuznania przez izbę.
Do izby złóż wszystkie zaświadczenia uzyskane przed 1994r i uzupełniony praktyką po 1994r. zeszyt. Myślę, że było sporo osób, praktykujących na przełomie 1993 i 1994r., które miały podobne wątpliwości - możesz więc popytać wśród znajomych z branży.

Newsletter

facebook

Aktualności

Space Prize for International Students of Architecture Desig

[24/05/2012]

Space Prize for International Students of Architecture Design’ has encouraged architecture students in creative architecture designs, while providing them with an arena for productive exchanges amo... więcej

Contemporary Bridge - PARIS

[24/05/2012]

The program challenges participants to design a New Contemporary Bridge over the Seine River in Paris. The new Bridge should create a new Icon or landmark in Paris, considering that there are appro... więcej

Szkolenie Artlantis R4...

[24/05/2012]

2 czerwca (sobota) Archicadownia zaprasza na jednodniowy (8x45min) kurs z Artlantisa R4 - uznawanego za najszybsze narzędzie do tworzenia fotorealistycznych wizualizacji projektów.

Skrócony... więcej

zaproszenie na otwarte...

[17/05/2012]

Szanowni Państwo,

Mam przyjemność zaprosić Państwa na Bezpłatne - Otwarte Ogólnopolskie Warsztaty dla Budujących i Budowlańców pt.: „Współpraca i oferta uczestników procesu inwestycji w budown... więcej